Tärningsspel på nätet

På senare år har många spel flyttat till nätet men fortfarande finns de klassiska spelen i vanlig familjetappning. Då talar man om riktigt genuina spel som fia med knuff eller det mer moderna TP, Trivial Pursuit. Yatzy är ett tärningsspel som mycket väl kan utövas både på nätet och i verkliga livet. Spel med tärningar har enligt historien sysselsatt människan i många tusen år och tärningarna har många olika utseenden, inte enbart den klassiska kuben med ett till sex punkter förekommer. I registret över olika tärningar har historien noterat sådana med fyra siffror och upp till tjugo. Även det klassiska uttrycket "tärningen är kastad" har historiska rötter. Det var Julius Caesar som sade "alea iacta est" inför erövringen av Rom. Undermeningen till det uttrycket är att nu har något satts i rullning och kan inte stoppas förrän det är färdigt, eller "det finns nu ingen återvändo".

Backgammon är inte backstage

Backgammon är ett i raden av tärningsspel som dock har fått större status då det spelas turneringar och mästerskap. Men även på nätet kan man spela detta klassiska spel. Det påstås att spelet har rötter flera tusen år bakåt i tiden men har i modernare tider blivit allmänt spel på både barer och kaféer. Därmed har backgammon även blivit ett populärt spel på nätet. Spela mot datorn eller möt motståndare online. Som med de flesta onlinespel går det att spela backgammon på Facebook och även där i flera varianter. Spelet i fysisk form bedrivs i en slags låda men runda marker som ofta är svarta eller vita. Tärningarna som rullas anger antal steg som kan flyttas med dessa marker och det gäller att flytta över dem in i sitt bo.

Yatzy är exempelvis fem femmor

Även Yatzy går att spela på nätet och givetvis även på Facebook. Spelet uppfanns på femtiotalet av ett kanadensiskt par som sedan sålde rättigheterna till en firma som i sin tur marknadsförde spelet. Yatzy spelas med fem helt vanliga tärningar med ögon ett till sex. Varje spelare får kasta tre gånger men bara de tärningsresultat som inte räknas som bra enligt det system som spelet bygger på. Resultaten förs upp i ett protokoll. Spelet finns i några varianter varav de vanligaste kalls "tvång", eller "halv tvång", eller "fri". Det bästa slaget i Yatxzy är att få Yatzy. Då måste alla tärningar visa samma tal och kanske kan man jämföra detta med "Royal flush" i poker.

Tärningsspel som pengaspel

Tärningsspel med pokertema är ganska populärt på nätet, exempelvis Dice Hold´em. Reglerna är desamma som för Texas Hold'em men du spelar med tärningar istället för kort. Här kan man naturligtvis satsa och vinna pengar. Craps är också ett kasinospel med tärningar där man kan satsa på utfallet av en spelomgång.